Afstellen van een akoestische gitaar is een belangrijk onderdeel van het beheersen van het instrument. Een goed afgestelde gitaar klinkt beter, is gemakkelijker te bespelen en zal minder snel problemen veroorzaken. Hoewel het misschien overweldigend lijkt, is het afstellen van een akoestische gitaar een eenvoudig proces als je de juiste stappen volgt.

Het afstellen van een akoestische gitaar bestaat uit het instellen van drie belangrijke componenten: de snarenspanning, de brughoogte en de truss rod.

De snarenspanning bepaalt hoeveel spanning op de snaren staat, wat bepaalt hoe moeilijk het is om te bespelen en hoe de gitaar klinkt. Het is belangrijk om de juiste spanning te hebben, omdat een te hoge spanning de snaren te veel belast, waardoor ze makkelijker kunnen knappen, en een te lage spanning zal leiden tot een zwakkere toon.

Om de snarenspanning af te stellen, moet je eerst de gitaar stemmen. Dit doe je door de stemknoppen aan de kop van de gitaar te gebruiken om de toon van elke snaar naar de juiste frequentie te brengen. Nadat de gitaar is gestemd, kun je de snarenspanning aanpassen door de knoppen op de kop van de gitaar te verdraaien. Als je de knoppen verdraait, verander je de spanning op de snaren.

Een andere belangrijke component voor het afstellen van een akoestische gitaar is de brughoogte. De brughoogte bepaalt hoe ver de snaren van de hals van de gitaar zijn. Een juiste brughoogte zorgt ervoor dat de snaren gemakkelijker te bespelen zijn en een betere toon hebben.

Om de brughoogte af te stellen, moet je eerst de snarenspanning verhogen of verlagen totdat ze de juiste spanning hebben. Dan kun je de brughoogte aanpassen door de bevestigingsschroeven op de brug te verdraaien. Als je de schroeven verdraait, verander je de hoogte van de brug.

De truss rod is de metalen staaf die door de hals van de gitaar loopt. Deze staaf stuurt de hals van de gitaar en bepaalt hoe de hals reageert op de spanning van de snaren. Een juiste instelling van de truss rod zorgt ervoor dat de hals in de juiste vorm blijft en dat de gitaar gemakkelijker te bespelen is.